středa 25. ledna 2017

Makový závin

Z dětství určitě nejen mě dobře známá česká klasika, kterou mě mrcha nostalgie po několika nepříliš povedených pokusech o návrat do dětství se záviny koupenými v ochodě donutila začít dělat pravidelně nakonec doma. Ovšem z kvalitních surovin a v moderním provedení podle kuchařky Romana Vaňka...a výsledek je aktuálně doma natolik populární, že na něj možná jednou budou nostalgicky vzpomínat i naše děti :-).


Suroviny (1 závin):
Těsto
300g hladké mouky
120ml mléka
1/2 vejce
40g cukru
40g změklého sádla
15g kvasnic

Náplň
50g baleného mletého máku
110 ml mléka
menší panák rumu
60g švestkových povidel
40g medu
1/2 lžičky skořice
hrst sušených švestek

+ vejce rozšlehané s mlékem na pomazání + forma na toustový chléb na kynutí a pečení

Mouku prosyjeme do mísy a uprostřed vytvoříme důlek. Kvasnice rozdrobíme do vlažného až mírně ohřátého mléka, nalijeme do důlku a opatrně ze stran vmícháváme mouku, dokud nemáme uprostřed z trochy mouky, mléka a kvasnic takové pěkné řídké těsto, ze kterého bude za nějakých 25-35 minut odpočinku uprostřed mouky něco, čemu se odborně říká omládek, neboli řidší nakynutý kvas z mouky, kvasnic a tekutiny, připomínající na pohled těsto na kynuté lívance. Jakmile je omládek nakynutý, přidáme zbytek surovin na těsto a pomalu, trpělivě a postupně smícháváme všechno dohromady, dokud výsledkem není sice tužší, ale kompaktní těsto. Vzhledem k nízkému poměru tekutin k mouce v těstě to v robotovi nejde úplně snadno a je lepší minimálně ze začátku, než se všechno spojí, pracovat pěkně ručně a až následně nechat těsto chvíli pro větší vláčnost hnětat robotem...nebo samozřejmě dál na válu pokračovat v tvrdé ruční práci :-). Z dostatečně prohněteného těsta pak vytvarujeme kulatý bochník a necháme někde v teple pod utěrkou kynout alespoň 45 minut až hodinu. 

Mezitím než si těsto kynutím zdvojnásobí svůj objem si připravíme náplň tak, že v rendlíku chvíli důkladně prohřejeme poměrně hustou kaši mléka smíchaného s mletým mákem a jakmile začne vařit, přidáme všechny ostatní suroviny s výjimkou sušených švestek, a ještě tři čtyři minutky za stálého míchání prohříváme. Odstavíme a necháme vychladnout. 

Vykynuté těsto opatrně rukama ze spoda trochu roztaháme do všech stran a následně vyválíme aspoň zhruba do tvaru čtverce až obdélníku o tloušťce maximálně tak 5mm. Potřeme po celé ploše makovou náplní, jen konec jedné ze stran, jejíž směrem budeme závin rolovat, necháme podél zhruba 2cm od okraje prázdný. Posypeme rovnoměrně nadrobno nakrájenými sušenými švestkami a srolujeme směrem od sebe ke straně s nepomazaným okrajem. Pomalu a důkladně stahujeme. Boky vmáčkneme dovnitř a takto připravený a "zašpuntovaný" závin podélně ostrým nožem rozřízneme na dva copy, které přes sebe vzájemně 2-3 krát přetočíme.


Následně těsto opatrně přesuneme do dobře olejem vymazané formy na toastový chléb a necháme je zakryté dalších 40-45 minut kynout. Jakmile už začne vykukovat nad okraj formy, pomašlujeme jej vajíčkem rozšlehaným s trochou mléka a následně pečeme v troubě rozehřáté na 165 stupňů 40-45 minut do krásně hnědé barvy. Po vytažení nožem lehce pro jistotu pomůžeme těstu od formy, ale závin z ní nedoporočuji vyklápět dřív, než vychladne. A jíst, jíst také ne... :-). Po vychladnutí už ale samozřejmě S chutí do něj.