sobota 6. srpna 2016

Babiččiny kynuté koláčky s tvarohem a drobenkou

Určitě nejsem jediný, kdo vyrůstal v dětství na babiččíných dobrotách dostatečně dlouho na to, aby se je v dospělosti, kdy už na nich dál vyrůstat nemůže, pokoušel sám napodobit a tím se aspoň z části mohl do toho nostalgií vyžehléného a idealizovaného období v myšlenkách za doprovodu chuťových buněk vrátit. Pravda, když vám nezůstane recept a nestihli jste okoukat ani ty nejzákladnější finty jak na to, je to docela fuška plná pokusů a omylů, ale tahle poslední várka má už k těm mým dříve s přehledem nejoblíbenějším babiččiným koláčům natolik blízko, že recept i postup stojí za zaznamenání...i sdílení. 


Suroviny (cca. 20-25 koláčů):
Těsto
325g hladké mouky
190ml mléka
100g másla
1 vejce
10g kvasnic
3 lžíce medu
špetka soli

Náplň
100g suššího tvarohu (ne na strouhání)
hrst hrozinek
lžíce zakysané smetany
3 lžičky vanilkového cukru

Drobebka
70g másla
70g polohrubé mouky
70g třtinového cukru


V zájmu rychlosti i hospodárnosti kmitání v kuchyni je jako u většiny kynutých těst ideální začít kváskem. Trochu teplého mléka z jeho celkového množství na těsto, trocha cukru, trocha kvasnic, trocha mouky. Rozdrobit, přisypat, zalít a důkladně rozmýchat a během těch cca. 5-10 minut si chystat ostatní věci. Ideální jízdí řád :-). Jakmile kvasnice udělají s ostatními surovinami svoje, dáme všechny suroviny na těsto do mísy a necháme robota nejdřív 5 minut na nějaký z těch pomalejších stupňů hnětením důkladně promíchat všechny suroviny a pak dalších 10 minut na trochu vyšší rychlost hnětením vypracovat hebké, mírně řidší, ale díky máslu nelepivé těsto. 

Během těch následujících 45 minut jeho kynutí hezky ručně "utřeme" tvaroh s cukrem a zakysanou smetanou. Se smetanou to nepřehánějte, protože tvaroh by rozhodně neměl mít jiné než pevné skupenství :-). Příliš velké množství tekutin a budou se vám jednak koláče hůř balit a druhak jich většina velmi pravděpodobně při pečení popraská a tvaroh vám vyteče ven. Takže jak důkladně vybírat dostatečně suchý, ale zároveň ne tvrdý tvaroh a druhak ho opravdu moc neředit. Jedna lžíce zakysky opravdu pro lepší práci s ním i jeho lepší konzistenci stačí. Jakmile jste tvaroh dostatečně utřeli a spojil se hezky s cukrem a zakyskou, už jen přidat hrozinky. Celé nebo nakrájené dle vlastní chuti. Přípravu drobenky není nutní nějak zvlášť ústy popisu rozebírat, protože stačí jen jako obvykle všehno smíchat a ručně vypracovat. A dát do lednice na pozdější použití.

To jednodušší máte za sebou, to náročnější před sebou. Aspoň zatím z mého pohledu. Možná to bude tín, že jsem chlap a nějaké to drbání se s přesným vyvalováním těsta a jeho dělením na identické dílky mi nikdy nešlo a ani mě to tím pádem nebavilo...nevím. Nicméně technicky vytvořit z připravených ingrediencí pravidelné a kulaté koláčky, to je pro mě zatím na první, druhý i...no řekněme zatím minimálně šestý pohled i pokus evidentně větší fuška, než to byla pro babičku. Kdo chce, tak si těsto může na pomoučeném vále vyválet, nakrájet na stejné čtvercové dílky, pokládat na ně tvaroh a pak je balit, mým méně trpělivým rukám se nicméně osvědčilo jednoduše si: 1) z těsta ručně odstráhavat kousky těsta o cca 20g, 2) z nich v ruce vytvarovat kuličku, 3) těsto druhou rukou na velikost necelé dlaně rozmáčknout, 4) položit na něj menší lžičku tvarohové náplně, 5) přetáhnout protilehlé konce těsta přes sebe do šátečku, 6) a konečně pak postupným, ale rychlejším povytahováním těsta v ostatních "rozích" něm tvaroh hezky uzavřít, zatípnout a zlehounka vyválet do kuličky. A samozřejmě tou svrchní stranou těsta, která za pomoci mých ruk nekompromisně tvaroh těstem ze všech stran obklíčila a nadobro v něm uzavřela, tou pokládat na plech, vyložený pečícím papírem. 

Pak už je to brnkačka. Stačí jen potřít vejcem rozšlehaným s troškou mléka, zlehka na vrch posadit a přimáčknout drobenku a péct v troubě vyhřáté na 180 stupňů do zlatova, což by mělo trvat zrhuba nějakým 20-25 minut. Ještě horké pak pro efekt potřít rozpuštěným máslem, zlehounka zasněžit domácím moučkovým vanilkovým cukrem...a ještě trochu teplé S chutí sníst :-).

Jedna technická závěrem...pokud byste chtěli péct větší či menší množství koláčů, stačí se držet základních poměrů mezi moukou, mlékem a máslem, které se poměrně snadno panatují. Na zvolené množství mouky patří vždy 60% mléka a 30% másla. Vejce pak stačí jedno zrhuba na každých 300g. Množství cukru/medu pak je už jen otázkou chuti.

Žádné komentáře:

Okomentovat