středa 13. července 2016

Nadýchaný třešňový koláč (bezlepkový)

Lehká, nadýchaná a rychle mizící buchta, chutí i konzistencí někde mezi rustikálnějším francouzským ovocným koláčem a českou klasikou v podobě bublaniny. 


Suroviny:
4 žloutky
4 bílky
120g cukru krupice
120g másla
150g hladké bezlepkové mouky
300g zakysané smetany (18%)
1 lžíce vanilkového cukru
8 kapek vanilkové esence

200g třešní
2 panáky slivovice
lžíce cukru krupice
půl lžičky soli

Třešně první. Odpeckovat. Pokud by se Vám nechtělo je pracně půlit a pecky vytahovat hezky ručně, mrkněte na těchto několik výborných a v každé domácnosti použitelných tipů, jak to zvládnout rychle a skoro bez práce. Pokud máme odpeckováno, necháme na pánvi zkaramelizovat cukr smíchaný se solí a jakmile změní bílé krystalky skupenství, přidáme třešně, promícháme a zalijeme slivovicí. Promícháme a až se karamel rozpustí, pěkně třešně oflambujeme. Až dohoří, hodíme třešně do cedníku, abychom je měli bez už zbytečné šťávy. A necháme vychladnout. Pokud třešním nechcete přidávat trochu rafinovanosti na chuti, nebo vám v jejich případě není ten pikantnější chuťový ocas po chuti, pálenku i flambování můžete samozřejmě úplně vynechat (stejně jako můžete třešně zaměnit za jiné drobnější sezónní ovoce, jako jsou maliny nebo borůvky, které ale není potřeba ani záhodnou nechat na pánvi pustit trochu šťávy a změknout).

Než třešně vychladnou, tak si ze žloutků a cukru vyšleháme pěnu, do které postupně přidáme změklé máslo a šleháme, dokud se nespojí se žloutky dohromady. Přidáme zakysanou smetanu, vanilkový cukr, vanilkovou esenci a důkladně promícháme. Postupně přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Až máme hladké řidší těsto, přidáváme postupně ušlehaný sníh ze všech bílků a pomalu, zlehounka vmícháváme. Formu na pečení vymažeme důkladně máslem, vysypeme strouhaným kokosem a šup sem do ní s těstem. Stěrkou zarovnáme, poklademe navrch třešně a už jen dát do trouby rozehřáté na 190 stupňů na 15 minut a dalších 20 minut nechat dojít na 170 stupňů. 


Než koláč vychladne, tak ho ještě trochu pocukrovat ideálně domácím vanilkovým cukrem a může začít rychle mizet. Ještě trochu teplý je nejlepší.

Pozn. Jako obvykle i v tomhle případě stačí bezlepkovou mouku nahradit klasickou pšeničnou, v tomto případě bílou polohrubou (stačit bude 120 gramů) a jinak není potřeba na receptu nic měnit.

Žádné komentáře:

Okomentovat