neděle 16. července 2017

Babiččin kynutý táč s ovocem a drobenkou


Pomalu polehounku zapomínaná letní klasika, kterou nás babča pravidelně zásobovala každoročně od okamžiku, kdy uzrály první třešně až do chvíle, kdy ze stromů a pultů na trhu opadaly poslední švestky. A která si díky té u nás doma pořád frčící lahodné kombinaci tenkého těsta, chutí nabitého ovoce a křupavé drobenky nezaslouží zůstat jen receptem z kuchyně našich babiček...  


Suroviny (pro táče na 2 plechy)
500g hladké mouky
250ml mléka
125g změklého másla
2 střední vejce
3 lžíce cukru krupice
20g kvasnic
1/2 kg ovoce (meruňky, borůvky, jahody, švestky)

Na drobenku
120g másla
120g cukru krupice
120g hrubé mouky


Základ v podobě víceméně klasického kynutého těsta je brnkačka, kterou zvládne zahrát při dodržení několika málo kroků se správným množstvím surovin opravdu každý. Mouku prosejte do mísy, udělejte v ní rukou dostatečně hluboký ďůlek a do něj nalejte vlažné mléko, ve kterém jste před tím důkladně rozmýchali kvasnice s trochou cukru. Teď pozvolna ručně z boků ďůlku přimíchat postupně trochu mouky, dokud v něm nemáte řídké těsto, připomínající těsto na lívance, nebo-li omládek. Mísu zakryjte utěrkou a nechte nějakých 20 minut omládek zrát. Pak přidejte zbytek surovin a nechejte robota důkladně těsto nějakých 10 minut hnětat, dokud nemáte v míse trochu řidší těsto. Díky tuku v těstě by nemělo být lepivé, ale pokud by se přece jen nerado pouštělo vašich ruk či stěn mísy, není to důvod panikařit a šahat zbytečně po další mouce. Zakrýt a nechat 40 minut zrát, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Než čas s kvasinkami udělají s těstem svoje, není od věci připravit si ovoce a v neposlední řadě drobenku, bez které táč není táčem. U drobenky platí jednoduché počty; kolik másla, tolik cukru a tolik mouky, vždy alespoň polohrubé, ideálně hrubé. Stačí všechno smíchat dohromady a ručně důkladně spojit a nechat na chvíli trochu ztuhnout do lednice.


Jakmile máte těsto vyzrálé, rozdělte je na dvě stejně velké části. Pokud těsto ještě pořád mírně lepí, stačí kápnout si do dlaní trochu oleje, s pomaštěnými rukami to už půjde samo. Těsto pozvolna ručně poroztahujte po máslem vymazaném plechu, vysypaným polohrubou moukou. V případě, že se těsto nelepí, můžete při dostatečně velkém plechu nebo dostatečně malém válečku zkusit použít i váleček, ale já osobně se držím po babiččině vzoru hezky ruční práce. Výsledek sice mám málokdy pravidelně rovnoměrný, ale zato mám těsto pěkně tenké a vytažené do všech rohů plechu a každý ukrojený kousek je originál :-). Po téhle asi nejnáročnější fázi, která vám ale s trochou cviku půjde za chvíli sama od ruky, už jen na záda těsta posadit co nejrovnoměrněji na kousky nakrájené ovoce, posypat drobenkou, kraje pomašlovat rozpuštěným máslem a svěřit na 25-30 minut tu zakuklenou dobrotu troubě, vyhřáté na 180 stupňů. A jakmile trochu vychladne, S chutí do toho..., protože čerstvý je nejlepší.

Žádné komentáře:

Okomentovat