pátek 13. dubna 2018

Babiččin biskupský chlebíček s karamelizovanými ořechy

Věčné dilema "tak, zas mi tu zůstala plná...ehm...miska bílků a co jako s nimi" v naší kuchyni konečně zdá se vyřešila postarší vzpomínka na další z dobrot mého mládí, jejímž výsledkem je tento nový přírůstek ve stálicích na našem jídelníčku. Pokud tedy nefrčíte v makronkách a čas od času se vám taky cuká při vyhazování bílků ruka, tohle by mohlo vašemu svědomí odlehčit :-).



Suroviny:
6-7 bílků
1 žloutek
90g cukru
160g polohrubé mouky
1 lžičku prášku do pečiva
50g mletých vlašských ořechů nebo mandlové mouky
50g másla
3 lžíce oleje
sušené brusinky, čokoláda, rozinky + rum

Poleva
120g čokolády na vaření
30g másla
lžíce rumu
lžíce vody

Bílky. Nevím, jak u koho z Vás, ale u nás doma v kuchyni o frekvenci zhruba jednou do měsíce zůstane poměrně pravidelně osiřeno hned několik bílků, kterých mi začínalo být čím dál víc líto. Nejenže přišly o svou lepší polovičku, ale ještě pravidelně se po tomto malém rodinném neštěstí museli zpravidla všechny odebrat do výlevky dřezu. Ale když se člověk holt na makronky fakt necítí a na občasné vyčištění vývaru víc jak jeden bílek nepotřebuje, co s nimi...jsem si pravidelně pro sebe omluvně říkal, než si moji rozlítostněnou pozornost neodchytla vzpomínka na babiččin biskupský chlebíček, který byl samozřejmě hlavně z bílků. Sláva. Omluvou za ne zrovna krátkou dobu trvající plýtvání mi budiž fakt, že jeho konzumentem jsem nebyl ani tak já, jako můj mladší bratr. Pak už jen stačilo trochu zapátrat po starších receptech a voialá, z horších poloviček všemi chtěných žloutků, je najednou v kuchyni žádaná surovina, pečlivě schována do ledničky, případně do mrazáku do doby, než je jí dostatek na to, aby se mohla znovu udělat tahle zatím všemi žádaná dobrota, vděčná na chuti, ale - jak se už konečně názorně sami po tohle genezi "bílkové ságy" dočtete - nenáročná na přípravu...

Znovu objevené bílky vyšleháme s cukrem v robotovi do pevného skupenství v podobě sněhu, snížíme rychlost na minimum a postupně po lžičkách přiléváme tuk. Nejprve žloutek, pak máslo a nakonec olej. Pomalu, postupně a po malých dávkách. Následně ručně stěrkou pomalu, ale důkladně přimícháme mouku s práškem do pečiva a mleté ořechy. Opět nikam nespěchejte, a pracujte pomalu, protože je důležité, aby těsto zůstalo plné vzduchových bublinek ze sněhu a bylo pěkně nadýchané. Na závěr vmíchejte brusinky, hrozinky a na kousky nakrájenou čokoládu. Pro lepší chuť a konzistenci brusinky a rozinky nechám alespoň hodinu předem namáčet v rumu; výběr čokolády pak možno ponechat preferencím vašich chuťových buněk, osobně většinou používám 60% hořkou čokoládu. Připravené těsto nalijte do dobře máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy buď přímo na biskupský chlebíček, nebo klidně do formy na toastový chléb. Pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů nějakých 45 minut - 50 minut. Jakmile se těsto nelepí na špejli, ven s ním.


Než chlebíček vychladne, připravte si dle libosti oblíbenou čokoládovou polevu. Já si v případě biskupského chlebíčku vystačím s kvalitní čokoládou na vaření, rozpuštěnou v rendlíku s pevným dnem společně s máslem a lžící rumu a vody, kterou kvůli konzistenci a vzhledu na dvakrát zahřeju a promíchám na nějakých 45 stupňů. Po vychladnutí chlebíčku i polevy natřete na chlebíček a, chcete-li učinit receptu zadost, posypte zkaramelizovanými ořechy, které si jednoduše připravíte tak, že si vlašské ořechy nejdříve chvíli opečete nasucho na pánvi a následně je vmícháte do horkého karamelu ze tří, čtyř lžic cukru. Pak jen nechat na pečícím papíře vychladnout, nakrájet a dekorovat polevou natřený chlebíček. Po vychladnutí nakrájet a S chutí do něj.