středa 27. července 2016

Bílá houbová omáčka z hřibů s vařeným vajíčkem a brambory

Les mě odmalička přináší nejen svým klidem a přirozeností výší než malou dávku klidu na duši, ale stejně tak ve mě nenuceně probouzí v genech civilizací dobře skryté staré instinkty, když už ne lovce, tak minimálně sběrače :-). Borůvky, maliny a přirozeně, dá-li počasí tak v neposlední řadě i houby. Odmalička. A zatímco dřív můj vztah k houbám začínal i končil jejich sbíráním, dneska mají nezastupitelné místo i v naší kuchyni a na talíři. A s dospělostí až zpětně tak člověk docení, jaké dobroty nám to malým a nevděčným párkožroutům vlastně babička na chatě vařila. Třeba tuhle její, jen mírně modernizovanou houbovou omáčku... 


Suroviny na omáčku (3 porce)
miska čerstvých hřibů (praváci, křemenáči nebo mladší kozáci)
troška másla
1 šalotka
1 snítka tymiánu
1 bobkový list
3 kuličky jalovce
petrželka
3 lžičky světlé jíšky
400ml vody nebo zeleninového vývaru
200ml smetany ke šlehání
lžička tučnější zakysané smetany
sůl, pepř


Na másle necháme zpěnit šalotku, přidáme tymián, bobkový list a klučiky jalovce. Jakmile koření provoní nejbližší okolí plotny, přidáme houby a zhruba 5 minut je za občasného míchání necháme nasávat dušením máslo i koření. Osolíme, zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem (masový je zbytečný, protože houby intenzitou své chuti většinu chuťových niancí přebijí) a přivedeme k varu. Necháme dalších pět minut dusit a následně přidáme vychladlou světlou jíšku, kterou jsme si předem připravili ze 40g másla a 40g bílé bezlepkové nebo hladké pšeničné mouky; jíšku můžete nicméně i úplně vynechat a zahustit omáčku rozmixovaným uvařeným bramborem (na dané množství to bude chtít větší kousek nebo více brambor). Důkladně jíšku v omáčce metličkou rozmícháme a za pravidelného míchání vaříme nezakryté dalších 10 minut, aby se mouka důkladně provařila. Finální tečku už má v rukou čistě smetana, kterou přidáváme až na závěr, přivedeme omáčku k varu a dál už nevaříme. Teď už jen lžička zakysané smetany, rozmíchat a je hotovo. Podáváme s vařeným bramborem a vejcem, lehce posypané čerstvou petrželkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat