úterý 18. dubna 2017

Čokoládový fondán s malinovou polevou

Díky opravdu nenáročné a rychlé přípravě až neuvěřitelně vděčná a luxusně působící klasika, která se díky různým typům použitelné čokolády a celé řadě variant toho, co podávat k ní, dá do zblbnutí nejen návštěvám dělat zas a znovu. Tohle je aktuálně u nás doma nejoblíbenější a nejčastěji "podávaná" varianta.




Suroviny (na 5 porcí)
150g kvalitní hořké čokolády 81%
80g másla
4 větší vejce
2 lžíce cukru krupice
50g polohrubé mouky

100g čerstvých nebo mražených malin
1 lžíce cukru
kousek kůry z vanilkového lusku
panák rumu
10g másla

Fondán na pohled možná vypadá a svým názvem zní poněkud náročně, nicméně v jeho případě zdání klame tělem i názvem, protože rychleji a snáze připravitelný dezert člověk aby pohledal. Stačí mít doma jen několik základních propriet, menší formičky na pečení, dobře znát svou vlastní troubu a do půl hodiny můžete mít skoro bez práce na stole luxusně vypadající zákusek, který spolehlivě zaboduje u všech, co mají rádi čokoládu...čili u všech :-).

Základem je samozřejmě čokoláda; kvalitní čokoláda. Jak moc procentní vyberete záleží samozřejmě na každého chuti a preferencích, ale osobně bych určitě pod 60% nešel. Jak kvůli chuti a konzistenci, tak v neposlední řadě i kvůli barvě. Osobně se mi nejvíc osvědčila 81% s minimálním obsahem cukru, kterou tím pádem za sebe můžu v klidu doporučit. Čím kvalitnější a chuťově plnější pak použitá čokoláda bude, tím samozřejmě bude chutnější a zajímavější samotný fondán. Což platí nejen pro kvalitu, ale i množství použité čokolády, kdy na receptem daný poměr vajec a mouky můžete klidně jíž až na nějakých 200g. V případě nutnosti jde jíž i po uváděných 150g, ale v případě poměru čokolády ku zbytku surovin fondánu lepší více než méně. Mých 150g té jednaosmdesátky je takový řekl bych střed, který nutně nemusí být ale zlatý :-). K ostatním surovinám už nějakých podrobnějších doporučení netřeba a můžeme rovnou skočit na záda samotnému postupu.

Aby Vám nevznikaly žádné zbytečné prodlevy a fondán mohl opravdu být do slíbené půl hodinky na stole, je doporučeníhodné začít rychlým rozpuštěním másla v rendlíku se silnějším dnem. Rozpuštěním, nikoliv přepuštěním, takže jakmile celé máslo změní skupenství, přidáme nalámanou čokoládu, stáhneme teplotu na sporáku na minimum a chvilku mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí a nespojí s máslem. Odstavíme, párkrát ještě promícháme a necháme v klidu bokem chladnout. Vejce mezitím v robotovi vyšleháme s cukrem mírně do pěny, následně přidáme mouku a na závěr vmícháme zlehounka rozpuštěnou čokoládu s máslem. Počítejte s tím, že v tenhle okamžik Vám samozřejmě nadýchanost těsta zmizí, což je naprosto v pořádku a není to důvod k panice. Naopak pěkně čokoládovou směs promíchávejte se zbytkem tak dlouho, dokud se to všechno nespojí v jedno husté, tekuté těsto. Jedna technická bokem; pokud máte rádi sladší, klidně přidejte proti receptu jednou tolik cukru, případně přidejte do čokolády s máslem lžíci medu. Osobně dávám cukru minimálně, protože příliš mnoho cukru zbytečně přebíjí chuť samotné čokolády...a fondán je hlavně o čokoládě...ale většina receptů pravda pracuje s mnohem větším množstvím cukru, takže pokud si vaše chuťové buňky žádají více sladké, klidně se s ním i více odvažte. 

Troubu předehřejte na 190 stupňů; formičky vymažte důkladně kouskem ztuhlého másla, vysypte dle chuti strouhankou/ kokosem/ mandlovou moukou a jakmile máte troubu rozehřátou, vylijte těsto do formiček. V troubě samozřejmě ještě naskočí, takže je naplňte zhruba tak ze 3/4 a hurá s nimi do trouby, běhemž pobytu v ní nastává v podstatě jediná mírně problematická fáze přípravy fondánu, jejíž rizika nejde tak úplně se 100% jistotou eliminovat samotným receptem. Každá trouba peče jinak, každé pečící formičky díky různým použitým materiálům přenáší teplo trochu jinak, nicméně doba pečení fondánu ve formičkách o průměru těch 8-10 cm a výšce 4-6 cm se pohybuje, nemáte-li extra výhřevnou a teplo stabilně držící troubu, zhruba někde mezi 8-10 minutami při teplotě 190 stupňů. Lepší spíš méně než více a minimálně první dva pokusy se vyplatí kolem sedmé minuty začít okem kontrolovat. Jakmile budou fondány v miskách už naskočené a vrchní vrstva působit zatáhle a propečeně, můžete zkusit do boku formičky klepnout a střed by se měl ještě mírně chvět. V ten okamžik jsou fondány hotové a rychle s nimi z trouby ven. Venku je nechejte při pokojové teplotě ještě pár minutek odpočinout, nožem opatrně objeďte boky, aby šly krásně a rychle od stěny formiček.


Těch několik minut na vychladnutí fondánů pak bohatě stačí na přípravu malinového přelivu. což není nic jiného, než krátce povařené maliny (zmražené nebo čerstvé) s trochou cukru, kouskem kůry z vanilkového lusku a panákem rumu. Jakmile všechny maliny teplem povolí a vypustí ze sebe to nejlepší a alkohol se odpaří, stačí už jen přecedit a propasírovat a do horkého přelivu vmíchat kousek vychladlého másla. Teď už jen fondánky vyklopit opatrně z formiček na talíře, navrch posadit čepici z 16-18% zakysané smetany, přelít. od prostředka ke kraji nakrojit, aby byl vidět jejich tekutý prostředek a než řeknete S chutí do nich, budou pryč :-). 

středa 12. dubna 2017

Buchta z pečených jablek s čokoládovou polevou

Strouhaná jablka, mrkev, cuketa a tu a tam i řepa; to všechno jsou suroviny, které končí pro větší vláčnost a nasládlou chuť poměrně pravidelně v těstech koláčů v kuchyni nejen u nás doma. Kýžené zvláčnění konzistence zvládají těstům přidat všechny, ale přeci jen u všech tam pro mě vždycky bylo určité drobné, převážně chuťové "ale", takže mi to nedalo a po drobném experimentování i zásluhou přebytečných zásob jsem objevil surovinu dokonale vhodnou nejen pro výslednou konzistenci, ale v neposlední řadě i chuť, ke které jako bonus není potřeba dávat do těsta prakticky žádný cukr ani zbytečně moc mouky. Pečená jablka. A tady je první malá osobní óda na ně.



Suroviny
5 středně velkých jablek
100g hladké špaldové mouky
3 vejce
1/3 kypřícího prášku do perníku
30g rozpuštěného másla
2 lžíce medu
kousek badyánu
hřebíček
menší hrst sušených hrozinek
menší hrst sušených brusinek
špetka mleté skořice

60-80g hořké čokolády (75%)
lžíce medu
30g másla
30g ztuženého rostlinného tuku


Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců, důkladně zabalíme společně s kouskem badyánu a hřebíčkem do alobalu a dáme do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečeme 35 minut. Upečená jablka rozmixujeme na hladké pyré, které necháme před dalším použitím vychladnout. Opravdu si nešetřete práci tím, že jablka prostě jen nastrouháte a vmícháte do těsta, ale udělejte si čas a opravdu je upečte. Krásně se tím nejen zintenzivní jejich přirozeně sladká chuť, ale pyré z nich je konzistentně natolik husté, že mu stačí jen trocha mouky a vajec a máte z něj mimořádně vláčné, šťavnaté, ale dostatečně pevné a hlavně chutné těsto. 

K jeho dodělání už jen vyšlehat vejce do hustší pěny a postupně do ní vmíchat jablečné pyré, med, skořici, mouku smíchanou s práškem do pečiva a na závěr nasekané hrozinky s brusinkami. Těsto vzhledem k malému množství mouky bude mít mnohem blíž ke skupenství tekutému než pevnému, ale ničeho se nelekejte a ruku šahající po mouce pleskněte přes prsty a těsto jednoduše nalijte do máslem dobře vymazaného a strouhankou nebo krupicí vysypaného pekáčku a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů na 30 minut.


S polevou počkejte až bude koláč hotový, protože pro její správné rozetření i konzistenci ji jednak potřebujete mít samozřejmě pěkně tekutou, ale nikoliv už horkou a horký, ale zároveň ani ne úplně studený by neměl být ani samotný koláč. Poleva sama je hotová během chvilky, takže opravdu není potřeba nikam spěchat. Stačí v rendlíku rozehřát máslo s rostlinným tukem, přidat med a nalámanou čokoládu, párkrát promíchat dokud se čokoláda nerozpustí a nechat vychladnout. Technická poznámka na okraj; fanoušek ztužených rostlinných tuků sice nejsem, a tohle je tady u mě na blogu v podstatě jejich premiéra, ale trocha ničemu neublíží a v tomhle případě pomůže především konzistenci, která bude dostatečně tuhá, ale zároveň i vláčná. Konec technické a zpátky k receptu; vychladlou polevu zlehka nalijeme na vychladlý koláč, stěrkou rozetřeme po celé ploše a dáme na chvíli do ledničky rychle ztuhnout, aby se poleva zbytečně nevsakovala do těsta a zůstala celá pěkně navrchu. Hotovo, S chutí do toho...