středa 12. dubna 2017

Buchta z pečených jablek s čokoládovou polevou

Strouhaná jablka, mrkev, cuketa a tu a tam i řepa; to všechno jsou suroviny, které končí pro větší vláčnost a nasládlou chuť poměrně pravidelně v těstech koláčů v kuchyni nejen u nás doma. Kýžené zvláčnění konzistence zvládají těstům přidat všechny, ale přeci jen u všech tam pro mě vždycky bylo určité drobné, převážně chuťové "ale", takže mi to nedalo a po drobném experimentování i zásluhou přebytečných zásob jsem objevil surovinu dokonale vhodnou nejen pro výslednou konzistenci, ale v neposlední řadě i chuť, ke které jako bonus není potřeba dávat do těsta prakticky žádný cukr ani zbytečně moc mouky. Pečená jablka. A tady je první malá osobní óda na ně.



Suroviny
5 středně velkých jablek
100g hladké špaldové mouky
3 vejce
1/3 kypřícího prášku do perníku
30g rozpuštěného másla
2 lžíce medu
kousek badyánu
hřebíček
menší hrst sušených hrozinek
menší hrst sušených brusinek
špetka mleté skořice

60-80g hořké čokolády (75%)
lžíce medu
30g másla
30g ztuženého rostlinného tuku


Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců, důkladně zabalíme společně s kouskem badyánu a hřebíčkem do alobalu a dáme do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečeme 35 minut. Upečená jablka rozmixujeme na hladké pyré, které necháme před dalším použitím vychladnout. Opravdu si nešetřete práci tím, že jablka prostě jen nastrouháte a vmícháte do těsta, ale udělejte si čas a opravdu je upečte. Krásně se tím nejen zintenzivní jejich přirozeně sladká chuť, ale pyré z nich je konzistentně natolik husté, že mu stačí jen trocha mouky a vajec a máte z něj mimořádně vláčné, šťavnaté, ale dostatečně pevné a hlavně chutné těsto. 

K jeho dodělání už jen vyšlehat vejce do hustší pěny a postupně do ní vmíchat jablečné pyré, med, skořici, mouku smíchanou s práškem do pečiva a na závěr nasekané hrozinky s brusinkami. Těsto vzhledem k malému množství mouky bude mít mnohem blíž ke skupenství tekutému než pevnému, ale ničeho se nelekejte a ruku šahající po mouce pleskněte přes prsty a těsto jednoduše nalijte do máslem dobře vymazaného a strouhankou nebo krupicí vysypaného pekáčku a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů na 30 minut.


S polevou počkejte až bude koláč hotový, protože pro její správné rozetření i konzistenci ji jednak potřebujete mít samozřejmě pěkně tekutou, ale nikoliv už horkou a horký, ale zároveň ani ne úplně studený by neměl být ani samotný koláč. Poleva sama je hotová během chvilky, takže opravdu není potřeba nikam spěchat. Stačí v rendlíku rozehřát máslo s rostlinným tukem, přidat med a nalámanou čokoládu, párkrát promíchat dokud se čokoláda nerozpustí a nechat vychladnout. Technická poznámka na okraj; fanoušek ztužených rostlinných tuků sice nejsem, a tohle je tady u mě na blogu v podstatě jejich premiéra, ale trocha ničemu neublíží a v tomhle případě pomůže především konzistenci, která bude dostatečně tuhá, ale zároveň i vláčná. Konec technické a zpátky k receptu; vychladlou polevu zlehka nalijeme na vychladlý koláč, stěrkou rozetřeme po celé ploše a dáme na chvíli do ledničky rychle ztuhnout, aby se poleva zbytečně nevsakovala do těsta a zůstala celá pěkně navrchu. Hotovo, S chutí do toho... 

Žádné komentáře:

Okomentovat