středa 27. července 2016

Bílá houbová omáčka z hřibů s vařeným vajíčkem a brambory

Les mě odmalička přináší nejen svým klidem a přirozeností výší než malou dávku klidu na duši, ale stejně tak ve mě nenuceně probouzí v genech civilizací dobře skryté staré instinkty, když už ne lovce, tak minimálně sběrače :-). Borůvky, maliny a přirozeně, dá-li počasí tak v neposlední řadě i houby. Odmalička. A zatímco dřív můj vztah k houbám začínal i končil jejich sbíráním, dneska mají nezastupitelné místo i v naší kuchyni a na talíři. A s dospělostí až zpětně tak člověk docení, jaké dobroty nám to malým a nevděčným párkožroutům vlastně babička na chatě vařila. Třeba tuhle její, jen mírně modernizovanou houbovou omáčku... 


Suroviny na omáčku (3 porce)
miska čerstvých hřibů (praváci, křemenáči nebo mladší kozáci)
troška másla
1 šalotka
1 snítka tymiánu
1 bobkový list
3 kuličky jalovce
petrželka
3 lžičky světlé jíšky
400ml vody nebo zeleninového vývaru
200ml smetany ke šlehání
lžička tučnější zakysané smetany
sůl, pepř


Na másle necháme zpěnit šalotku, přidáme tymián, bobkový list a klučiky jalovce. Jakmile koření provoní nejbližší okolí plotny, přidáme houby a zhruba 5 minut je za občasného míchání necháme nasávat dušením máslo i koření. Osolíme, zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem (masový je zbytečný, protože houby intenzitou své chuti většinu chuťových niancí přebijí) a přivedeme k varu. Necháme dalších pět minut dusit a následně přidáme vychladlou světlou jíšku, kterou jsme si předem připravili ze 40g másla a 40g bílé bezlepkové nebo hladké pšeničné mouky; jíšku můžete nicméně i úplně vynechat a zahustit omáčku rozmixovaným uvařeným bramborem (na dané množství to bude chtít větší kousek nebo více brambor). Důkladně jíšku v omáčce metličkou rozmícháme a za pravidelného míchání vaříme nezakryté dalších 10 minut, aby se mouka důkladně provařila. Finální tečku už má v rukou čistě smetana, kterou přidáváme až na závěr, přivedeme omáčku k varu a dál už nevaříme. Teď už jen lžička zakysané smetany, rozmíchat a je hotovo. Podáváme s vařeným bramborem a vejcem, lehce posypané čerstvou petrželkou.

středa 13. července 2016

Nadýchaný třešňový koláč (bezlepkový)

Lehká, nadýchaná a rychle mizící buchta, chutí i konzistencí někde mezi rustikálnějším francouzským ovocným koláčem a českou klasikou v podobě bublaniny. 


Suroviny:
4 žloutky
4 bílky
120g cukru krupice
120g másla
150g hladké bezlepkové mouky
300g zakysané smetany (18%)
1 lžíce vanilkového cukru
8 kapek vanilkové esence

200g třešní
2 panáky slivovice
lžíce cukru krupice
půl lžičky soli

Třešně první. Odpeckovat. Pokud by se Vám nechtělo je pracně půlit a pecky vytahovat hezky ručně, mrkněte na těchto několik výborných a v každé domácnosti použitelných tipů, jak to zvládnout rychle a skoro bez práce. Pokud máme odpeckováno, necháme na pánvi zkaramelizovat cukr smíchaný se solí a jakmile změní bílé krystalky skupenství, přidáme třešně, promícháme a zalijeme slivovicí. Promícháme a až se karamel rozpustí, pěkně třešně oflambujeme. Až dohoří, hodíme třešně do cedníku, abychom je měli bez už zbytečné šťávy. A necháme vychladnout. Pokud třešním nechcete přidávat trochu rafinovanosti na chuti, nebo vám v jejich případě není ten pikantnější chuťový ocas po chuti, pálenku i flambování můžete samozřejmě úplně vynechat (stejně jako můžete třešně zaměnit za jiné drobnější sezónní ovoce, jako jsou maliny nebo borůvky, které ale není potřeba ani záhodnou nechat na pánvi pustit trochu šťávy a změknout).

Než třešně vychladnou, tak si ze žloutků a cukru vyšleháme pěnu, do které postupně přidáme změklé máslo a šleháme, dokud se nespojí se žloutky dohromady. Přidáme zakysanou smetanu, vanilkový cukr, vanilkovou esenci a důkladně promícháme. Postupně přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Až máme hladké řidší těsto, přidáváme postupně ušlehaný sníh ze všech bílků a pomalu, zlehounka vmícháváme. Formu na pečení vymažeme důkladně máslem, vysypeme strouhaným kokosem a šup sem do ní s těstem. Stěrkou zarovnáme, poklademe navrch třešně a už jen dát do trouby rozehřáté na 190 stupňů na 15 minut a dalších 20 minut nechat dojít na 170 stupňů. 


Než koláč vychladne, tak ho ještě trochu pocukrovat ideálně domácím vanilkovým cukrem a může začít rychle mizet. Ještě trochu teplý je nejlepší.

Pozn. Jako obvykle i v tomhle případě stačí bezlepkovou mouku nahradit klasickou pšeničnou, v tomto případě bílou polohrubou (stačit bude 120 gramů) a jinak není potřeba na receptu nic měnit.

pátek 1. července 2016

Pohankovo tvarohové nočky s jahodami a zakysanou smetanou

Pokud milujete tvarohové jahodové knedlíky a nechce se Vám s nimi piplat, případně jste chlap :-), tak není nic jednoduššího, než to prostě připravit rovnou tak, jak to stejně nakonec půjde do pusy. Je to rychlé, na talíři pěkné, neméně chutné a jde to bez problémů i bez lepku.


Suroviny (na tři menší porce)

Nočky
1 vanička tučného tvarohu (250g)
1 menší vejce
1 lžička cukru
5 lžic hladké pohankové mouky
1 lžíce strouhaného kokosu

K servírování
200-300g čerstvých jahod
400ml tučnější zakysané smetany (alespoň 16%)
lžíce moučkového cukru
6-8 lístků máty

Ještě před tím, než všechny suroviny na nočky smícháte dohromady, nebude od věci speciálně ten běžný vaničkový tvaroh zbavit trochu tekutin, důkladným vymačkáním přes čisté plátýnko nebo utěrku. A dát si vařit mírně osolenou vodu, do které pro trošku rafinovanější chuť nočků přidávám ještě několik lístků máty. Jakmile voda vesele bublá a ze surovin na nočky vzniklo trochu řidší, ale kompaktní těsto, stačí už z něj jen uždibovat lžičkou nočky a sázet je do vařící se vody, kde stačí nočky nechat plavat nějakých 4-5 minut podle velikosti. Vytáhnout a na ubrousku nechat okapat a osušit. Někdy "mezitím-vším" už jen nechat nakrájené jahody chviličku svařit s trochou cukru, osladit zakysanou smetanu a pak už jen servírovat. Pár natrhaných lístků máty, trocha kokosu a cukru zvládnou udělat na bílém talíři plném sytě červených jahod vzhledově svoje.


Pozn. Pokud je pro vás pohanková mouka příliš výrazná, lze ji samozřejmě nahradit ve stejném množství i obyčejnou bílou bezlepkovou a samozřejmě i klasickou bílou pšeničnou. V jejím případě ale sáhněte minimálně po polohrubé, spíše hrubé a o jednu lžíci na množství uberte.