pátek 1. července 2016

Pohankovo tvarohové nočky s jahodami a zakysanou smetanou

Pokud milujete tvarohové jahodové knedlíky a nechce se Vám s nimi piplat, případně jste chlap :-), tak není nic jednoduššího, než to prostě připravit rovnou tak, jak to stejně nakonec půjde do pusy. Je to rychlé, na talíři pěkné, neméně chutné a jde to bez problémů i bez lepku.


Suroviny (na tři menší porce)

Nočky
1 vanička tučného tvarohu (250g)
1 menší vejce
1 lžička cukru
5 lžic hladké pohankové mouky
1 lžíce strouhaného kokosu

K servírování
200-300g čerstvých jahod
400ml tučnější zakysané smetany (alespoň 16%)
lžíce moučkového cukru
6-8 lístků máty

Ještě před tím, než všechny suroviny na nočky smícháte dohromady, nebude od věci speciálně ten běžný vaničkový tvaroh zbavit trochu tekutin, důkladným vymačkáním přes čisté plátýnko nebo utěrku. A dát si vařit mírně osolenou vodu, do které pro trošku rafinovanější chuť nočků přidávám ještě několik lístků máty. Jakmile voda vesele bublá a ze surovin na nočky vzniklo trochu řidší, ale kompaktní těsto, stačí už z něj jen uždibovat lžičkou nočky a sázet je do vařící se vody, kde stačí nočky nechat plavat nějakých 4-5 minut podle velikosti. Vytáhnout a na ubrousku nechat okapat a osušit. Někdy "mezitím-vším" už jen nechat nakrájené jahody chviličku svařit s trochou cukru, osladit zakysanou smetanu a pak už jen servírovat. Pár natrhaných lístků máty, trocha kokosu a cukru zvládnou udělat na bílém talíři plném sytě červených jahod vzhledově svoje.


Pozn. Pokud je pro vás pohanková mouka příliš výrazná, lze ji samozřejmě nahradit ve stejném množství i obyčejnou bílou bezlepkovou a samozřejmě i klasickou bílou pšeničnou. V jejím případě ale sáhněte minimálně po polohrubé, spíše hrubé a o jednu lžíci na množství uberte.

Žádné komentáře:

Okomentovat