pondělí 17. října 2016

Plněné kynuté buchty

Stará a stále ještě dobrá klasika, která patřívala do domácností většiny našich babiček, včetně samozřejmé té mojí. Pravda, v poslední době, kdy u sladkého pečiva frčí přece jen trochu jiné trendy, aby ji člověk už pomalu pohledal, o to víc ale na ni mívám chuť doma. Zvlášť teď na podzim, který zdatně nahrává fantasii v tom, jak ten na pohled dobře známý klasický "pekáč" oživit pěkně zevnitř.


Suroviny
Těsto
500g hladké moukyn (ideálně špaldové, typ 550)
270ml vlažného mléka
1 vejce
50g změklého másla
3 lžíce cukru krupice
trocha citronové kůry
1/3 čerstvých kvasnic

Náplně
1 lžíce domácích povidel
1 lžíce mletého máku s trochou cukru
3-5 větších švestek

1 nadrobno nakrájené nebo nahrubo nastrouhané jablko
hrst najemno nakrájených vlašských ořechů
1 lžička škrobu
1 lžička cukru krupice
trocha vanilky

Jedná technická hned na začátek, tohle je, co se cukrů a tuků týče, taková poněkud odlehčenější verze minimálně mojí babičkou dělané klasiky, takže pokud se nechcete držet s nimi při zemi, klidně si připravte o 50g másla a 2 lžíce cukru navíc. Pakliže máte ujasněno, spočítáno i naváženo, první na řadě je samozřejmě těsto. Vzejití kvásku z kvasnic, trochy cukru, mouky a teplého mléka netřeba rozebírat, jakmile čas udělá s touhle čtyřkou svoje, necháme všechny suroviny na těsto s výjimkou másla zpracovat hnětením. Jakmile těsto získá jednotnou konzistenci, postupně popřidáváme změklé máslo a necháme důkladně zapracovat, dokud těsto není pěkně vláčné a nelepivé (osobně nechávám hnětat robota těsto dohromady alespoň 15 minut). Zakryjeme a necháme v teple nějakých 40 až 50 minut kynout. 

To je dostatečně dlouhá doba na to připravit si jednotlivé náplně; v jejichž případě se samozřejmě meze fantasii do cesty pod nohy nekladou, takže ty uvedené "podzimní" jsou jen pro inspiraci. Jejich přípravu není potřeba nějak zvlášť popisem postupů rozebírat, stačí prostě všechno smíchat dohromady ☺. Švestky samozřejmě vypeckovat; můžete nechat půlky a tím pádem s ostatními ingrediencemi nemíchat a plnit postupně. Obojí je stejně jednoduché.

Což už samo o sobě neplatí o samotném naplňování a zavírání buchet, resp. to neplatilo nějakou dobu aspoň v mém případě a ještě dneska mi tu a tam několik kousků praskne a trochou vyteče. Způsobů je hned celá řada, od ručního tvarování po vyválení celého těsta a porcování. Co se osvědčilo nejvíce mě, je rozdělit si těsto na několik dílů, každý rozválet na obdélník zhruba 10 cm široký, do horní poloviny opatrně dát v dostatečných mezerách náplň a druhou půlku těsta následně přes náplně v horní části jednoduše přetáhnout...jako kdybyste dělali ravioly, jen těsto samozřejmě nemůže být vyválené tak natenko. Pak už jen něčím s tupější hranou oddělit jednotlivé kousky od sebe, trošku na vrchním spoji těsta odsekat, lehce v ruce zarovnat hrany a pokládat na vymaštěný plech v menších rozestupech vedle sebe. S velikostí mezer to nepřehánět, když se buchty při pečení hezky intimně namáčknou na sebe, pomáhá to jejich tvaru i udržení náplně uvnitř. Jen nezapomeňte jednotlivé kousky po všech stranách potřít tukem, ideálně rozpuštěným máslem. 

Pokud se vám nechce těsto válet a dáváte přednost ruční práci, pak si z vykynutého těsta natrhejte kousky o zhruba 40 gramech, vytvaruje do kuliček a nechejte nějakých 10-15 minut zakryté odpočinout a nakynout. Pak už jen ručně pěkně zploštit, trošku vytahat po stranách, prostředek naplnit a pak jako šáteček za protilehlé konce postupně pozavírat, trochu všechny pospojováné konce zaštípnout a touhle části dolů na plech.


Pokud máte naplněno, pozaviráno, vyskládáno a namaštěno, vzhůru s nimi na 20-25 minut do trouby, předehřáté na 180 stupňů, a nechat udělat pěkně dozlatova.

Žádné komentáře:

Okomentovat