úterý 13. září 2016

Míchaná vajíčka na francouzský způsob

Zná je každý, jí je skoro každý a úplně každý je dokáže bez problémů i udělat. Ale i taková banalita jako míchaná vejce se přeci jen při dodržení správné techniky dá posunout na úroveň, kterou určitě ještě neochutnal každý, která ale zaručeně každému dokáže i z míchaných vajec připravit slušný chuťový zážitek. Jemná, lahodná a krásně krémová.


Suroviny (na 2 porce)
1 lžička másla
7 vajec velikosti L
troška mléka
sůl a pepř
hrst pažitky

Vejce rozklepneme do dostatečně velké mísy, ve které je metličkou společně s trochou mléka a soli (max půl lžičky na tuhle porci) opravdu důkladně rozmícháme až lehce, LEHCE vyšleháme. Na pánvi si necháme rozpustit máslo, stáhneme teplotu na naprosté minimum, trochu si promneme ruce a protáhneme se, protože poté, co nalijeme vajíčka na pánev se 5-10 minut naše ruce skoro nezastaví. 

Celá finta tohoto způsobu přípravy míchaných vajec totiž mimo jejich předchozího důkladného rozšlehání spočívá v tom, že se dělají pomalu a na co nejnižší teplotu. A za neustálého míchání. Takže, míchejte, míchejte, míchejte a zase míchejte. Není nutní míchat těch 5-10 minut  (čas závisí na tom, jak moc vám plotna na nejnižší teploty hřeje a v neposlední řadě i na tom, jako máte pánev) permanentně, ale vždycky, když si dáte chvíli pauzu, která by ale určitě neměla trvat v řádů desítek vteřin, opět je potřeba vejce důkladně a pořádně rozmíchat. A potit se pak je  potřeba do doby, než vajíčka začnou houstnout a vytvoří krásně krémovou a vláčnou konzistenci, ne nepodobnou italskému risottu...asi takovouto:


V ten okamžik můžete konečně s mícháním přestat, odstavit pánev z plotny, je-li třeba pak dosolit a lehounce opepřit a pro chuť přidat hrstku pažitky a ještě trošku másla. Zamíchat, servírovat a S chutí do toho zjistit, jestli ta propocená záda za to stála. Stála :-). 

Žádné komentáře:

Okomentovat