Taková typická babičkovská klasika, připravovaná řadou osvědčených způsobů nejen všude možně, ale dokonce i u nás doma. Tenhle, trošku pracnější, se mi zatím chuťově zamlouvá nejvíce.
Suroviny
2l zeleninového vývaru
4 středně velké brambory
dvě hrsti čerstvých hřibů
1 mrkev
1 petržel
1/2 větší cibule
1 česnek
bobkový list
3 kuličky jalovce
2 snítky tymiánu
trocha hladkolysté petrželky
1dcl bílého vína
majoránka
dvě hrsti čerstvých hřibů
1 mrkev
1 petržel
1/2 větší cibule
1 česnek
bobkový list
3 kuličky jalovce
2 snítky tymiánu
trocha hladkolysté petrželky
1dcl bílého vína
majoránka
Bramboračka, včetně téhle, to není žádná věda, hodná nějakého podrobného a zdlouhavého popisu její přípravy. Jednoduše stačí na troše olivového oleje orestovat cibulku, přidat koření, tymián, petželku a houby, chvilku společně orestovat, zakápnout vínem a všechno pak po jeho odpaření zalít ideálně zeleninovým vývarem. Přidáme 2 oloupané brambory vcelku a necháme půl hodiny vařit. Brambory z vroucí houbové lázně pak vytáhneme, zalijeme trochou vývaru a rozmixujeme dohladka na kašičku, kterou následně polévku zahustíme; mouku tím pádem netřeba. Brambory kromě zahuštění přidají i na chuti. Po zahuštění přidáme na kostky nakrájený zbytek brambor, nakrájenou mrkev s petrželí, utřený česnek a necháme vařit dalších 15 minut. Na samotný závěr už jen trochu majoránky, dle chuti soli a pepře a je hotovo. Druhý den po zaležení chutná nejlépe.
Žádné komentáře:
Okomentovat