Francouzská jemňoučká klasika, snadno zpracovatelná i v domácím podání za použití celé řady sezónního ovoce, ideálně třešní nebo borůvek. Hlavně borůvek.
Suroviny
100g kvalitní bezlepkové bílé mouky40g hladké pohankové mouky
600g třešní nebo 400g borůvek
80g másla
200ml smetany
180ml mléka
3 žloutky
1 celé vejce
100g cukru
špetka soli
Žloutky, vejce i cukr zlehka vyšleháme, aby se nám všechno spojilo...nešleháme do pěny. Přidáme mouku a opět všechno důkladně promícháme. Následně postupně přidáme smetanu, mléko a na závěr máslo a znovu důkladně promícháme, dokud nemáme řídké, ale jednolité těsto. Teď už vyskládat na dno formy vytřené máslem a vysypané třtinovým cukrem! ovoce a následně opatrně zalít připraveným těstem. Pak už jen přesunout do trouby předehřáté na 180 stupňů a nechat 35 minut troubu a teplo pracovat na už na pohled lákavě vypadající dobrotě. Jíst až po důkladném vychlazení, lehce spíš pro estetický dojem pocukrované :-).
Pozn. na okraj. Stejně jako ostatní bezlepkové sladké pečené dezerty tady, i tenhle bez problémů můžete připravit z klasické hladké mouky aniž by bylo cokoliv potřeba na receptu měnit.
Žádné komentáře:
Okomentovat