2 celá kuřecí stehna
2-3 dcl černého piva
1-2 tvarůžky
1 mrkev
1/4 celeru
silnější plátek pancetty nebo vyuzené slaniny
čajová lžička medu
pár kuliček pepře a jalovce
Stehna si den dopředu nasolíme, zakapeme olivovým olejem a na provonění přidáme trochu toho voňavého zelného jehličí aka rozmarýnu. Čerstvého ideálně. Před přípravou si maso alespoň hodinu předem vytáhneme z lednice, aby nezažilo při vaření teplotní šok a svrchní stranu prošpikujeme dle možností kousky pancetty a kousky z půlky až celého tvarůžku (záleží na velikosti masa, které by nemělo být jak řešeto). Spodní stranu zprudka na rozpálené pánvi orestujeme a odložíme do pekáčku. Na téže pánvi na troše olivového oleje orestujeme pancettu, mrkev s celerem a po dvou minutách přidáme česnek, trochu rozmarýnu a jalovce a ještě tak minutku restujeme. Zalijeme pivem, přidáme med, vhodíme nakrájenou půlku tvarůžku a zhruba pět minut povaříme. Zalijeme maso a v zakrytém pekáčku jej dáme do trouby předehřáté na maximálně 140 stupňů, pečeme za občasného přelévání masa zhruba 2,5 hodiny. Poté sundáme pokličku z pekáčku, slejeme přes cedník do pánve většinu šťávy a troubu dáme na 180 stupňů a necháme 15 minut dělat kůrčičku. Mezitím na pánvi zredukujeme šťávu z pekáčku, zalitou ještě troškou piva, na hustší výpek, který na závěr zjemníme několika kostičkami důkladně vychlazeného másla. Kuřátko i s kůrčičkou výpekem polijeme a servírujeme s jasmínovou rýží, případně s bramborovou kaší.
Žádné komentáře:
Okomentovat