úterý 7. června 2016

Bourguignon z králičích jatýrek

Normálně tuhle dobrotu děláme tradičně z nějakého mírně tučnějšího hovězího nebo ideálně hovězích líček, ale když mi jednou klient přinesl králičí játra, žena zrovna na mateřské neměla nic na druhý den na oběd, a i večer se doma daly dát dohromady potřebné suroviny, tak jsem to zkusil a výsledek chuťově předčil moje střízlivá očekávání, tak proč se o něj nepodělit.

Suroviny:
2ks králičích jatýrek
1 mrkev
kousek celeru
menší cibule
30g slaniny
250ml silnějšího vývaru
2dcl portského vína (nebo jiného sladčího červeného vína)
1 dcl suchého bílého vína
lžička rajčatového protlaku
trocha másla
+ bobkový list, nové koření, snítka tymiánu a trocha rozmarýnu a samozřejmě olivový olej

Na rozpálené pánvi zprudka orestujeme játra, aby se trochu zatáhla (asi tak minutku až dvě) a dáme si je bokem. Na pánev vzápětí dáme orestovat slaninu, přidáme na větší kousky nakrájenou cibuli a na menší kousky nakrájený celer a vše chvilku orestujeme. Na chvilku k tomu přidáme i bylinky s bobkovým listem a novým kořením a krátce nato zalijeme vývarem a vínem. Vmícháme protlak, vrátíme zpátky játra a na co nejmírnějším plameni to jde, necháme pod pokličkou dělat tak dvě hodiny (můžeme dát i do trouby předehřáté tak na 140 stupňů na tutéž dobu). Poté játra vyjmeme a necháme omáčku na prudším plameni zredukovat podle jejího množství tak 5-10 minut. Přecedíme, zjemníme trochou vychlazeného másla a případně dosolíme. Játra vrátíme zpátky a ještě minutku v máčce prohřejeme. Podáváme s bramborovou kaší nebo rýží...nebo s čím si to vlastně žena nakonec dala :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat