čtvrtek 16. června 2016

Citrónová babeta (bezlepková)

Stará dobrá babeta, kupovaný koláč mého dětství. Dnes aby ji člověk v obchodech v kvalitě, odpovídající nostalgickým vzpomínkám pohledal, takže nezbylo, než se do ní pustit na koleně doma. A po třech pokusech se výsledek, plně odpovídající mojí spokojenosti přeci jen dostavil. Tady je...



Suroviny na těsto
220g kvalitní bezlepkové hladké mouky
2 vejce
120g cukru
špetka soli
100g másla
90g řidšího tvarohu
20ml méka
šťáva z jednoho většího citrónu
citrónová kůra
1/4 prášku do pečiva bez lepku
bezlepková strouhanka/ hrubší rýžová mouka

Tečka na závěr
šťáva z půlky citrónu
4 lžičky cukru krupice


Bílky oddělíme od žloutků a obojí zvlášť vyšleháme. Žloutky s cukrem do pěny, bílky se špetkou v tuhý sníh. K žloutkovému základu pomalu za stálého míchání postupně přidáme změklé nebo rozpuštěné máslo, tvaroh a důkladně promícháme. Následně postupně vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, přidáme vlažné mléko a až na závěr šťávu z citrónu a citrónovou kůru dle chuti. Z víc jak půlky citrónu bych ale pro její výraznou aromatičnost nepoužíval. Na závěr opatrně vmícháme sníh, přelijeme do máslem vymazané a vysypané formy nebo pekáčku a dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů na zhruba 30 minut. Pokud se těsto po 30 minutách nelepí na špejli, je hotovo.

Skoro hotovo, protože po upečení ještě jeden drobný, ale chuť pozvedající krok. Sťávu z půlky citrónu důkladně smícháme se 4 lžičkami cukru krupice, abychom měli trochu hustší šťávu...nikoliv hustou citrónovou polevu. Tou ještě teplou babetu důkladně peroutkou po povrchu potřeme. Až se šťáva vsákne a babeta trochu vychladne, důkladně posypeme moučkouvým cukrem, ideálně domácím vanilkovým (stačí dát do cukřenky kůru z vanilkového lusku a za pár dní máte krásně voňavý vanilkový cukr). A hotovo.

Pozn. Babetu je bez problémů možné připravit i z klasické hladké pšeničné mouky aniž by bylo nutné na receptu cokoliv měnit. 

Žádné komentáře:

Okomentovat