pondělí 6. června 2016

Crumble


Pro svou celkovou nenáročnost na přípravu i množství surovin ideální rychlovka na zahájení vařící/pečící/zavařovací sezóny, ve které si hlavní roli pro sebe urve čerstvě dozrávající ovoce v čele s jahodami, trešněmi, meruňkami a spol. Ovoce můžete prakticky jakékoliv vám přijde zrovna pod ruku, moje nejoblíbenější varianta je ta následující s jahodami, ke krerým není od věci přihodit na zpestření chuti i konzistence "kremblu" i trošku rebarbory...

Na drobenku
100g másla
100g polohrubé mouky/ 100g pohankové mouky (ideálně polohrubé nebo namíchané hladné s celozrnou)
80g cukru

Náplň
cca. 500g jahod
1 větší stonek rebarbory
trocha* čerstvé máty
trocha* třtinového cukru
trocha* rumu
trocha* citrónové šťávy

*trocha=konkrétní metrickou jednotkou nespecifikované množství suroviny, specifikovatelné jen a pouze subjektivními požadavky chuťových buněk :-). Prostě to tam klidně dávejte od oka podle toho, jak moc to chcete mít sladké/kyselé/aromatické. Pokud to s ničím úplně nepřeženete, nemáte se čeho bát.



Z ingrediencí na drobenku uděláme...drobenku...a dáme na chvíli ztuhnout do ledničky. Do menší formy nebo několika formiček dáme větší kousky jahod s rebarborou a na drobno natrhanou mátou, zakapeme citrónovou šťávou a rumem a zasypeme trochou třtinového cukru (množství záleží na sladkosti jahod) a následně drobenkou. Dáme na 30-40 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů a po vychladnutí...víte co... :-). 

Žádné komentáře:

Okomentovat