pondělí 6. června 2016

Kolínko na pivu, medu a zázvoru

Tyhle "těžký" jídla sice nemají u nás doma na růžích ustláno, ale když dostanete nádherné masité kolínko z mladého selátka, tak nepohrajte si s ním natolik chutně, aby se po něm krátce po vytažení z trouby a nakrájení hned nezaprášilo.


Suroviny (3 porce)
celé vepřové koleno
2 stroužky česneku
čerstvý rozmarýn
3 větvičky čerstvého tymiánu
hrst čerstvého koriandru
kousek zázvoru
1 chilli paprička
3dcl černého piva
lžíce medu
15dkg slaniny
2 řapíky celeru
1 větší mrkev
1 cibule
2 žampiony
bobkový list, sůl, pepř, nové koření

Kolínko si minimálně den před dnem D důkladně nasolíme, ideálně hrubozrnou solí, kterou se společně s česnekem, tymiánem a rozmarýnem za pomocí nářezů kůže snažíme dostat "všude-možně". Zakapeme olivovým olejem a dáme do lednice. Přes samotným pečením si maso minimálně hodinu předem vyndáme a necháme ho adaptovat na pokojovou teplotu, aby chuděrka nezažilo po vražení do trouby teplotní šok. Mezitím si nakrájíme na kostičky slaninu, cibuli, žampiony, řapíky celeru a mrkev. Slaninu necháme trochu vysmažit, pak přidáme zbytek a necháme zhruba 10 minut restovat. Poté přidáme na drobno nakrájený zázvor, chili papričku, chvilku zarestujeme a vše zalijeme černým pivem ve kterém jsme před tím rozmíchali med. Přidáme bobkový list, nové koření, koriandr a větvičku tymiánu a necháme 15 minut probublávat. 

Koleno dáme v uzavřeném pekáčku péct do trouby předehřáté na 140 stupňů. Po zhruba hodině jej přelijeme zeleninou s pivem a za občasného přelévání necháme péct na 140 ještě další dvě hodiny. Zhruba 30 minut před koncem sundáme deklík z pekáčku, teplotu zvedneme tak na 180-190 stupňů, pustíme v troubě gril (pokud máme) a necháme udělat kůrčičku. Podáváme s domácím chlebem a na výpeku z masa a zeleniny.

Žádné komentáře:

Okomentovat