Na naše poměry chuťově velmi netradiční tradiční asijská polévka, se kterou je to tak trochu jako s olivami; nebude chutnat každému, ale jak jí člověk přijde na chuť, nedá na ni dopustit. Tohle je taková zjednodušená verze pracnějšího originálu, nicméně chuťově je mu dostatečně blízko.
![]() |
Dočasně odsud vypůjčený "placeholder", který bude v nejbližší době nahrazen vlastním. |
Suroviny (4-6 porcí):
1l nesoleného kuřecího vývaru
200ml kokosového mléka
lžička červené kari pasty
lžička červené kari pasty
15g čerstvého zázvoru
1 menší cibule
200g čerstvých žampiónů nebo hlívy ústřičné
150g kuřecích prsou
2 bobkové listy
šťáva z 1 limetky
půlka stonku citrónové trávy
půlka stonku citrónové trávy
chilli papričky dle chuti
3-5 lžic rybí omáčky
2 kousky badyánu
cherry rajčátka
čerstvý koriandr
Na větší kousky nakrájenou cibuli a žampióny/hlívu společně s na menší kousky nakrájeným zázvorem orestujeme společně s kari pastou na trošce arašídového nebo sezamového oleje a následně zalijeme nejprve kokosovým mlékem. Jak se nám hlavně kari pasta trošku v kokosovém mléce trochu povaří a krásně jej zabarví do oranžova, přidáme připravený vývar, chilli papričky (množství dle odvahy a pálivost kari pasty), citrónovou trávu, bobkové listy, badyán a "dosolíme" rybí omáčkou. Necháme tak 30-40 minut provařit a než je dílo hotovo, odstaveno ze sporáku a servírováno, ještě přidáme vymačkanou šťávou z limetky (přidáváme opatrně a průběžně ochutnáváme míru kyselosti) a třtinový cukr (opět přidáváme opatrně a ochutnáváme, abychom dosáhli optimální sladkokyselé chuti). Cherry rajčátka překrojená na půlky, tenoučké plátky orestovaných kuřecích prsíček a koriandr...hodně koriandru...to už je pak jen závěrečná třešnička na dortu, resp. polévce na talíři :-).
Žádné komentáře:
Okomentovat