pondělí 6. června 2016

Skoro Tom Yam Kai

Na naše poměry chuťově velmi netradiční tradiční asijská polévka, se kterou je to tak trochu jako s olivami; nebude chutnat každému, ale jak jí člověk přijde na chuť, nedá na ni dopustit. Tohle je taková zjednodušená verze pracnějšího originálu, nicméně chuťově je mu dostatečně blízko.

Dočasně odsud vypůjčený "placeholder", který bude v nejbližší době nahrazen vlastním.

Suroviny (4-6 porcí):
1l nesoleného kuřecího vývaru
200ml kokosového mléka
lžička červené kari pasty
15g čerstvého zázvoru 
1 menší cibule 
200g čerstvých žampiónů nebo hlívy ústřičné 
150g kuřecích prsou 
2 bobkové listy 
šťáva z 1 limetky
půlka stonku citrónové trávy
chilli papričky dle chuti 
3-5 lžic rybí omáčky 
2 kousky badyánu 
cherry rajčátka 
čerstvý koriandr 

Na větší kousky nakrájenou cibuli a žampióny/hlívu společně s na menší kousky nakrájeným zázvorem orestujeme společně s kari pastou na trošce arašídového nebo sezamového oleje a následně zalijeme nejprve kokosovým mlékem. Jak se nám hlavně kari pasta trošku v kokosovém mléce trochu povaří a krásně jej zabarví do oranžova, přidáme připravený vývar, chilli papričky (množství dle odvahy a pálivost kari pasty), citrónovou trávu, bobkové listy, badyán a "dosolíme" rybí omáčkou. Necháme tak 30-40 minut provařit a než je dílo hotovo, odstaveno ze sporáku a servírováno, ještě přidáme vymačkanou šťávou z limetky (přidáváme opatrně a průběžně ochutnáváme míru kyselosti) a třtinový cukr (opět přidáváme opatrně a ochutnáváme, abychom dosáhli optimální sladkokyselé chuti). Cherry rajčátka překrojená na půlky, tenoučké plátky orestovaných kuřecích prsíček a koriandr...hodně koriandru...to už je pak jen závěrečná třešnička na dortu, resp. polévce na talíři :-). 

Žádné komentáře:

Okomentovat