pondělí 6. června 2016

Poctivé domácí Tiramisu

V jednoduchosti je síla, řekli si Italové, a krom jiného vymysleli asi můj nejoblíbenější dezert vůbec. V jádru opravdu jednoduchý, chuťově zcela podmanivý. Receptů je na něj všude plno, takže tohle spíš bude opět hlavně pár doporučení, jak se vyhnout zprznění jednoduché dokonalosti :-).


Suroviny na cca. 8 porcí
500g mascarpone
1 balení cukrářských piškotů
4 žloutky
2-3 bílky
3 lžíce vanilkovového cukru (ideálně domácího)
30g slazeného kondenzovaného mléka
150ml silnější kávy (esspresa nebo filtrované)
1/2-1 panák Amaretta


Mascarpone je základ. Zatímco většina ostatních věcí se dá nahradit, v případě mascarpone nezkoušejte nikdy, NIKDY italy přechytračit a nahradit jej nějakou náhražkou. Mascarpone se dá koupit dnes už prakticky v každém supermarketu, takže nejde o nic nesehnatelného ani nic extra drahého. Samozřejmě není mascarpone jako mascarpone, takže se snažte vyhnout těm levnějším, případně i těm, vyráběným u nás. Mají nepěknou vlastnost se po spojení a smíchání s ostatními ingrediencemi zdrcnout a místo Tiramisu budete mít Bliamisu :-). Z vlastní zkušenosti můžu s klidným svědomím doporučit Lovilio mascarpone z Lidlu, které v poměru kvalita/cena nemá moc konkurenci. Dobré je i to od Galbany, byť to má občas tendenci trochu moc řídnout. 

Zpět na začátek; takže kvalitní mascarpone postupně smícháte se žloutky, vyšlehanými s vanilkovým cukrem v hustou pěnu, kondenzovaným mlékem a sněhem z bílků. Postupně smícháte, což znamená, že sníh přijde až nakonec. Kdo se bojí syrových vajec, vyšlehá žloutky ve vodní lázni (a nechá zchladnout) a bílek nahradí jednou 200ml šlehačkou...která sice chuťově není to pravé ořechové, ale na funkci to nebude mít vliv :-). Jinými slovy, posune to chuťově trochu někam jinam, ale jako prostředek k větší nadýchanosti krému funguje stejně jako chuťově zcela neutrální sníh z bílků. Pokud se vám bude zdát krém málo sladký, přidejte ještě klidně dle chuti cukr moučku, který já osobně raději nahrazuji slazeným kondenzovaným mlékem. Chuť krému je taková plnější a bohatší. Navrch ještě z téhož důvodu přidám do krému dvě až tři kávové lžičky kávy s Amarettem.



Jak máme hotovo, tak dno vhodné formy vyplníme jednou vrstvou cukrářských piškotů, smočených ve vychladlé kávě, oslazené panákem Amaretta (postačí i půl panáku při menším množství kávy), naneseme krém a opakujeme podle toho, do čeho tiramisu děláme. Navrchu by měl být vždy krém. S piškoty to s výjimkou spodní části nemusíme moc přehánět, dominantou tiramisu by měl být krém, ne piškoty. Dáme minimálně na několik hodin (ideálně aspoň přes noc) do lednice uležet. Před servírováním posypeme kakaem...a posléze už jen nechat chuťové buňky vrnět blahem.

Žádné komentáře:

Okomentovat