sobota 18. června 2016

Vepřová panenka s krémem z dýně a zázvoru

Suroviny na cca. 3-4 porce:
pěkná vepřová panenka vcelku
slanina nakrájená na tenké plátky
olivový olej
1 menší hokaido dýně
trocha zázvoru
kvalitní sladká nebo polosladká sójová omáčka
kousek másla
hrubozrnná sůl, pepř

Panenku ponecháme vcelku, nikdy nekrájíme před úpravou na medailonky; osolíme, opepříme a zabalíme ji celou do plátků slaniny a necháme alespoň hodinu uležet.

Mezitím si připravíme z dýně čistou dužinu a společně s kouskem zázvoru dáme do alobalu a necháme péct v předehřáté troubě na 200 stupňů alespoň 40 minut. Poté obojí promačkáme na kaši; šupneme do kastrólku se silným dnem a dochutíme trochou sladké sójové máčky a solí, necháme chvíli na mírném plameni ohřát a přidáme kousky másla, můžeme naředit i trochou smetany. Po cca 5-10 minutách důkladného míchání vše propasírujeme a odstavíme.

Rozpálíme si kvalitní pánev potřenou trochou oleje a na ni necháme panenku z každé strany minutu a půl až dvě minuty (podle velikosti panenky) zatáhnout a opéct. Následně zabalíme celou do alobalu a dáme ji na 8-10 minut (podle velikosti panenky) do trouby předehřáté na 180 stupňů. Po vyjmutí z trouby ihned vybalíme z alobalu...teď už jen nakrájet podle libosti (osobně mám nejraději šikmo seřízlé špalíky, které se dají postavit na talíř), nechat chvilku maso odpočinout a servírovat. Krém stačí jen trochu rozetřít po talíři tak, aby panenku množství jen doplňovalo. Přílohou jsou ideální opečené nebo štouchané brambory...pyré v tomto případě neslouží jako příloha.

Žádné komentáře:

Okomentovat