pondělí 6. června 2016

Citrónový cheescake

Jeden z mých nejoblíbenějších dezertů, relativně jednoduchý na přípravu, ale v detailech poměrně náročný na perfektní výsledek, k němuž se dá málokdy dobrat bez ponaučení se z vlastních chyb u jeho přípravy. Tady je spíš než recept (kterých je všude plno) hlavně pár doporučení čeho se vyvarovat.


NÁPLŇ
600g čerstvého smetanového sýra
1 zakysaná smetana
lžička vanilkové esence/ vanilková semínka z půlky vanilkového lusku
šťáva minimálně z 1 citronu
trocha najemno nastrouhané citrónové kůry
80-120g moučkového cukru dle chuti
špetka soli
3 vejce


KORPUS
220g máslových sušenek
110-120g rozpuštěného másla


KORPUS U BEZLEPKOVÉ VARIANTY
160g máslových sušenek (Schär například)
60g jemně mletých mandlí nebo mandlové mouky


Základ. 600g čerstvého smetanového sýra. Dle původního receptu Philadelphie...mě se výborně osvědčil podstatně levnější PicFrish Clasic z Lídlu. Nenahrazovat ale pomazánkovým máslem nebo příliš suchými tvarohovými sýry...a ani ta mnohdy doporučovaná Lučina se mi osobně zas tolik chuťově neosvědčila, protože je příliš..."suchá". Dobré je ještě mascarpone nebo riccota v kombinaci s původním sýrem...ale klasika je klasika. Náplň je nejlepší si smíchat dohromady bez vajec a postupně ochutnávat dokud není sladkokyselá chuť podle vašich představ. Vanilkovou esenci je možné částečně nahradit alespoň jedním vanilkovým cukrem.

Korpus. Máslové sušenky je možné vybrat podle vlastní libosti a chuti, jen moc nedoporučuji používat esíčka, které nedají korpusu onu výraznou máslovou chuť. Sušenky najemno nadrtíme, smícháme se změklým máslem, důkladně promícháme, pomačkáme...šupneme do formy a ideálně dnem sklenky pořádně namačkáme na dno formy a po stranách zkusíme ručně vytvořit co nejvyšší okraj. Není úplně nutný, ale jednak s ním cheescake přeci jen o něco lépe vypadá a druhak se krém díky němu při krajích horké formy tolik nepropeče.


Na hotový korpus nalijeme náplň a dáme do trouby předehřáté na 190 stupňů na 10 minut. Pak teplotu stáhneme na 150 stupňů a necháme v troubě ještě dalších 25-35 minut. Obecně je tahle fáze tím, co rozhodne o tom, jestli výsledkem bude jemný cheescake nebo tvarohový koláč. Uvedené časy jsou ideální pokud používáte nižší a širší formu, při vyšší a menší formě to bude chtít ještě zhruba pár dalších minut. Na pečení nepoužívat ale nikdy horkovzduch, troubu nikdy moc neotevírat při testování stavu. Po dopečení nechejte cheescake v mírně otevřené troubě až do vychladnutí...pak už jen ho nechat trochu uležet v ledničce a je to.

Cheescake jde dělat v nespočtu variací, ale málokterá může konkurovat této základní, v níž dokonale ladí sladkokyselá chuť krému s máslovou chutí korpusu, kterou bohatě stačí k dokonalosti pro oko i jazyk vyšperkovat trochou lesního ovoce.

Žádné komentáře:

Okomentovat