úterý 7. června 2016

Terinka z husích jater s malinorybízovou marmeládou

Zůstala mi doma nevyužitá husí játra, tak jsem s nimi zkusil narychlo něco vymyslet, aby nemuseli do mrazáku a výsledek byl poměrně zdařilý a opakováníhodný. Můžete zkusit i klasický postup pro přípravu paštik s následným zapékáním, ale chuť podle mě nebude tak jemná. Všechno nicméně šlo do terinky tak trochu od oka, takže tentokrát chybí přesnější dávkování.

Suroviny:
Husí játra
Sádlo
Červené portské víno
Čerstvý tymián
Sůl, pepř


Husí játra zprudka orestujeme a dáme do kastrólku s rozpuštěným sádlem (ideálně husí, ale klidně můžete použít i vepřové) tak, aby v něm játra byla prakticky celá a necháme v troubě na 110 stupňů konfitovat 2-3hodiny. Už jen díky samotnému konfitování budou játra v krásně jemné a mazlavé konzistenci, takže následně po vychladnutí stačí jen důkladně rozmačkat. Přidáme trochu sádla portské víno podle chuti, dosolíme a opepříme rovněž podle chuti, přidáme hrst lístků čerstvého tymiánu a pak vše důkladně přes cedník propasírujeme. Dáme do formiček a necháme důkladně ztuhnout v ledničce. Servírujeme ideálně nakrájené na tenčí plátky s trochou domácí sladkokyselé marmelády. Malinová s trochou černého rybízu je ideální.


Žádné komentáře:

Okomentovat